loading...
 
 

Cambodja………… Wauw..

vrije tijd July 16th, 2008

a drie dagen Bangkok is het tijd om daar te verkassen. Het is er warm, het is er druk. We hebben al Hong Kong en Macau gehad, dat was ook al druk. We willen wat meer rust, wat meer tijd om gewoon… te doen. We hadden als optie om de kust van Thailand op te zoeken, om een dag of 3 te relaxten aan het strand. We kozen ervoor om gelijk door te gaan naar Cambodja. We willen ervoor zorgen dat we genoeg tijd hebben voor zowel Cambodja als Vietnam, waardoor we liever in een van die landen ervoor kiezen om aan het strand te liggen, dan in Thailand.

Cambodja is een hele nieuwe wereld. Waar je in Bangkok het gevoel hebt je in de civiele wereld te bevinden, zo is Cambodja spontaan weer Nepal. We hadden een kaartje gekocht voor 48 bath (1 euro) om vanaf Bangkok naar de grens van Cambodja te gaan. Dit is niet veel natuurlijk… Cambodja is echt adembenemend. Het is er stoffig, het ruikt er naar ‘benzine’, mensen zijn arm, het land is mooi en overal is het gevoel van oorlog nog wel terug te vinden.

Over het ‘arm’ gedeelte, heel veel mensen zijn hier arm. Mensen leven hier van gemiddeld 50 dollar (+_ 33 euro misschien) per maand, terwijl de rijkere het enorm goed hebben. In tegenstelling tot Thailand, waar benzine 4 bath per liter (10 cent!) kost, kost benzine hier $1,60 per liter. Voor een inkomen van 50 dollar per persoon is dat schandalig hoog. Dezelfde prijzen gelden voor rijst, en ga zo maar door. De belangrijkste onderdelen, rijst en benzine, zijn het afgelopen jaar ongeveer met 100% in prijs verdubbeld. God mag weten waarom… Het komt de mensen in ieder geval erg slecht uit. De rijst kan hier in tegenstelling tot in Thailand maar 1x per jaar geoogst worden, terwijl volgens inwoners dit voor de burgeroorlog 4x (4X!!! dat is extreem veel…) per jaar kon. Door problemen met irrigatie en kennis is dit verloren…

We beginnen in Seam Riep, waar het Angkor complex ligt. Dit is een gigantisch complex wat echt de moeite waard is. We zijn voor de tweede dag wezen sightsee’en en we gaan morgen onze derde dag maken. Je koopt hier dan ook overal een kopie van de Lonely Planet voor $4,-, en boeken over ’Brother number 1′ kosten niet veel meer. We kwamen er achter dat onze verkoper van de boeken maar $1,- per boek verdient, en omdat we een erg leuk gesprek hadden, gaven we hem $5,- toe… Dit zal overigens de laatste dag in Seam Riep zijn, want we gaan na morgen richting Battambang (hoe je het ook schrijft). Een wat kleinere stad (er zijn er +_ 5 in Cambodja) waar we denken een nacht te overnachten, omdaarna verder richting Phnom Phen te gaan (de hoofdstad).

Wat ook nog te vermelden valt is dat hier ongeveer 10% van de mensen gehandicapt is. Of het nu een been, een oog of een oor is, 10% van de huidige bevolking heeft iets ernstigs mee gemaakt. Er zijn over de jaren heen 6 miljoen mijnen geruimd, terwijl er nog 4 miljoen in Cambodja liggen. Het grappige is, dat ondanks de armoede, de handicap en de slechte oogst, de mensen met oprechte lach en vreugde je begroeten, en het beste maken van een handicapt. Mensen kijken niet triest, ook al missen ze een been… Daar kunnen we in Nederland nog wel eens wat van leren, als we weer eens een verkoudheid hebben…

mini-DSCF0502.jpgmini-DSCF0509.jpgmini-DSCF0529.jpgmini-DSCF0530.jpgmini-DSCF0540.jpg
mini-DSCF0546.jpgmini-DSCF0559.jpgmini-DSCF0572.jpgmini-DSCF0593.jpgmini-DSCF0605.jpg
mini-DSCF0608.jpgmini-DSCF0612.jpgmini-DSCF0623.jpgmini-DSCF0626.jpgmini-DSCF0627.jpg
mini-DSCF0643.jpgmini-DSCF0677.jpgmini-DSCF0691.jpgmini-DSCF0718.jpgmini-DSCF0721.jpg
mini-DSCF0729.jpgmini-DSCF0739.jpgmini-DSCF0764.jpgmini-DSCF0776.jpgmini-DSCF0791.jpg
mini-DSCF0795.jpgmini-DSCF0811.jpgmini-DSCF0817.jpgmini-DSCF0821.jpgmini-DSCF0836.jpg
mini-DSCF0849.jpgmini-DSCF0855.jpgmini-DSCF0862.jpgmini-DSCF0893.jpgmini-DSCF0920.jpg
mini-DSCF0933.jpgmini-DSCF0950.jpgmini-DSCF0956.jpgmini-DSCF0958.jpgmini-DSCF0962.jpg
mini-DSCF0995.jpgmini-DSCF1003.jpg

Allen van deTooropstraat:
July 16th, 2008 at 18:16

Hé lieverds,

We zijn hier met z’n allen op Albert’s verjaardag en we hebben jouw Cambodja stukje net hardop voorgelezen. En we willen jullie met z’n allen heel veel plezier wensen… We gaan nu aan het ijs beginnen……………..

Veel liefs,
Rachèl, Lieke, Yvonne, Arnold, Albert, Mieke (de wandelaarster), Klaas, Piet en Floor

Arnold:
July 17th, 2008 at 09:21

Leuk dat jullie zo sociaal zijn. Wellicht ervaar je dan ook dat het leven in Nederland nog niet zo slecht is. Maar die culturen daar zullen ook wel dingen hebben waar wij westerlingen nog wat van kunnen leren en die ons leven zouden kunnen verrijken. Geniet van jullie reis. Een boottocht over de Mekong lijkt me echt geweldig.
xx Arnold

Irene:
July 17th, 2008 at 18:24

hey Jan
Leuk om te lezen wat jullie allemaal doen daar in het ooooosten van de wereld.
de zomerfeesten zijn vandaag letterlijk in het water gevallen… maar de rest van de dagen was het wel super druk. Geniet nog volop daar en maak nog meer mooie fotos! Degene op de site zijn echt super!!!
viel spasss
Groetjes Irene

Leave a Reply